Menu

Pensioen en echtscheiding

Daar zit je dan, midden in de echtscheiding. Er moeten veel keuzes gemaakt worden. Over het huis, de alimentatie en de verdeling van het pensioen. Dat pensioen lijkt ver weg of is complex. De verdeling wordt gewoon een standaard verdeling. Zal wel goed zijn, anders is het toch geen standaard? En dan nog, het pensioen gaat pas later in. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Je hebt er toch geen verstand van, dus wat zou je dan moeten kiezen?

De praktijk heeft geleerd dat de gemiddelde echtscheidingsbegeleider te weinig kennis heeft van de pensioenverdeling. Vaak wordt er onderschat hoeveel waarde pensioen heeft en wat de gevolgen kunnen zijn van een standaardverdeling. Vooral bij grote leeftijdsverschillen kan het gevolg van een standaardverdeling voor onaangename verrassingen zorgen.

De herverdeling van de pensioenrechten kan er soms voor zorgen dat iemand in staat is om na de scheiding een huis aan te kopen. Vraag daarom naar de mogelijkheden, voordat later blijkt dat je een slechte beslissing hebt genomen. Dit geldt zowel voor ondernemers als werknemers.